يكی از تأثیرگذارترین عوامل در پیشرفت هر پروژهای تأمین به موقع و مديريت منابع مالی آن پروژه است. به زبان دیگر کمبود منابع مالی در زمان موردنیاز مانع پیشرفت سریع هر پروژهای خواهد شد. امروزه با توجه به محدوديت منابع مالی در بسیاری از سازمانها و شرکتهای پروژهمحور، آگاهی از وضعیت دریافتها و پرداختها در طول پروژه و از آن مهمتر مديريت نقدینگی پروژه، كه شامل شناسايي، اولویتبندی و برنامهریزی جهت تخصیص منابع مالی را نيز شامل ميشود، اهمیت بالایی یافته است.
در این راستا ابزارهایی که بتواند وضعیت نقدینگی پروژهها و سازمان را در بازههای زمانی مشخص، پیشبینی و برآورد نماید بسیار حائز اهمیت خواهند بود. از سوي ديگر، در زمینه مدیریت هزینه پروژهها مطالعات فراوانی صورت گرفته و تکنیکهاي مختلفي نیز جهت مدیریت و کنترل هزینه مطرح شده است. در شرایط فعلی و با توجه به وضعیت پروژههای در جریان، میتوان با قطعیت گفت که در هر پروژه، اهمیت کنترل درآمد کمتر از کنترل هزینه نیست. از آنجا که در کشورهای در حال توسعه، کارفرما یا متولی اصلی اکثر پروژهها دولت است و بعضی کارفرمایان دولتی در تأمین به موقع بودجه پروژهها با مشکلاتی مواجه میگردند، اثرات کمبود نقدینگی و عدم تأمین به موقع تعهدات مالی کارفرمایان، پیمانکاران را با بحران اختلال در درآمدهای پیشبینی شده مواجه میگرداند. این امر موجب کمبود نقدینگی پیمانکاران و مجریان پروژه گردیده و در نهایت اغلب به توقف یا تاخیر پروژهها منجر میگردد.
از سوي ديگر، اغلب به دلیل تغییر اولویتها، تعدد پروژههای در دست اجرا، تغییرات محدوده پروژهها و عدم تحقق درآمدهای دولتی، پرداخت پیمانکاران و در نتیجه درآمد ورودی ایشان دچار اختلال میگردد. به همین دلیل یکی از شایعترین و شايد مهمترين دلايل تأخیر در پروژه ها، مواجهه با کمبود نقدینگی به دلیل محقق نشدن درآمدهای مورد انتظار است.
بايد توجه داشت كه تغيير روند تأمين بودجه و منابع مالي در يك پروژه نسبت به حالت مطلوب، و به ويژه مواجهه با کمبود نقدینگی، علاوه بر ايجاد تاخیر، به خودي خود منجر به افزایش هزینههای پروژه نيز میگردد. چرا كه اين موضوع علاوه بر تحميل هزينههاي مازاد تأمين منابع مالي، در بسياري از موارد باعث ايجاد دوبارهكاري، خارج شدن ساير منابع نظير منابع انساني و ماشينآلات از راندمان مطلوب، تحميل هزينههاي مالي به پروژه و در مجموع افزايش هزينههاي ناخواسته خواهد شد.
جهت کنترل وضعیت نقدینگی و محاسبه دقیق و اعلام میزان خسارت وارده به پیمانکار به دلیل تاخیر کارفرما در پرداخت به موقع و پیشبینی راهکارهای برون رفت از بحران مالی پروژه لازم است پیمانکاران بتوانند کلیه اثرات ناشی از این تاخیرات را در حداقل زمان اندازهگیری و خود را با پيشبيني سناريوهاي محتمل و برنامهريزي اقدامات در گزينههاي متناسب، خود را براي كاهش اثرات اين تغييرها آماده نموده و از آن مهمتر هشدارهاي لازم را در اين خصوص به همراه عواقب پيشبيني شده براي تغيير در جريان نقدي پروژه به كارفرما اعلام نمايد. این موضوع اهمیت و حساسیت مديريت نقدينگي را همارز با مديريت هزینه قرار میدهد.